Het is een uitstekende tijd om Portugese laurier aan te planten. T/m september leveren wij potgekweekte planten!

Zoek
Klantbeoordeling 9.4
4.7/5

Hoe en wanneer Portugese laurier snoeien?

Portugese laurier haag wordt gesnoeid

Een Portugese laurier kent een mooie dichte groei waardoor het uitstekend geschikt is om als haag aan te planten. Vooral wanneer u gesteld bent op uw privacy zit u met (en achter) een haag van Portugese laurier goed. Het behoudt ook in de winter zijn prachtige bladeren dus u kunt het hele jaar door genieten van de groene muur die ook bescherming biedt tegen weer en wind. Heerlijk beschut terwijl uw buren en voorbijgangers geen zicht hebben op uw tuin, dat is het grote voordeel van een Prunus lusitanica Angustifolia haag. Maar deze relatief snelle groeier heeft wel een regelmatige snoeibeurt nodig voor optimaal onderhoud.

Het snoeien van de Portugese laurier

Van alle lauriersoorten is de Portugese een relatief minder snelle groeier. De gemiddelde groeisnelheid van de Portugese laurier bedraagt 20 tot 35 centimeter per jaar. Om het netjes in het gareel te houden is het aan te bevelen de Portugese laurierkers éénmaal per jaar te snoeien. De beste periode hiervoor is het einde van de zomer, in de maanden augustus of september. De Portugese laurier in de winter snoeien is niet aan te raden omdat de plant dan in zijn rustperiode zit, ter voorbereiding op het voorjaar. Wanneer de jaarlijkse snoeibeurt overgeslagen wordt bestaat er een kans dat er zich dikke takken gaan vormen die met een gewone snoeischaar niet te knippen zijn. Dan zal er toch echt een zaag aan te pas moeten komen. Het is dus belangrijk dat u de haag minimaal een keer per jaar snoeit. Wilt u de planten liever twee keer per jaar snoeien? Geef dan de extra snoeibeurt in het voorjaar, na de laatste vorst.

Hoe Portugese laurierhaag snoeien?

Om ervoor te zorgen dat de onderste takken van de Portugese laurier ook genoeg zonlicht krijgen kunt u de bovenkant het beste smaller snoeien. Dit groeit binnen korte tijd weer gelijkmatig aan. Is de gewenste hoogte bereikt? Dan kan ook de bovenzijde gesnoeid worden. De Portugese laurier is oersterk. Wanneer deze verwaarloosd wordt schiet het zowel in de hoogte als de breedte alle kanten op. Snoei de struiken van de Portugese laurier indien gewenst in dat geval meer terug tot op het hout. Het zal zich dan herstellen en snel groeien er weer nieuwe takken waaraan zich nieuwe bladeren vormen.

Belangrijk is dat u gaat snoeien op een bewolkte dag. Wanneer u dit op een zonnige dag doet, kunnen de blaadjes na het snoeien wat verbranden i.v.m. de beschadigingen. Geen probleem, dit groeit vanzelf weer bij met mooie, nieuwe uitschieters. Maar het is geen fraai gezicht. Het beste kunt u dus gaan snoeien op een bewolkte dag. Maak hierbij ook gebruik van een scherpe snoeischaar.

Hoe vaak Portugese laurier snoeien?

De Portugese laurier dient minimaal een à twee keer per jaar gesnoeid te worden. Zo houdt u de laurierhaag mooi in vorm en blijft deze compact. Ook voorkomt u dat er (te) dikke takken in de Portugese laurier komen, die daarna niet gemakkelijk meer gesnoeid kunnen worden.

Wat is de beste tijd om een Portugese laurier te snoeien?

De Portugese laurier kan het beste in het voorjaar en/of in het najaar gesnoeid te worden, te weten maart-april en/of augustus/september.
Facebook
Twitter
Pinterest

Portugese laurier kwekerij

Wij kweken de Portugese laurier in onze eigen kwekerij. De laagste prijs voor de hoogste kwaliteit.