I.v.m. de voorjaarsdrukte kan de levertijd van uw Portugese laurieren soms een paar dagen langer duren dan anders. Wij plannen het z.s.m. in!

Zoek
Klantbeoordeling 9.4
4.7/5

Portugese laurier verzorgen en onderhouden

Onderhouden en verzorgen Portugese laurier

De Portugese laurier geeft uw tuin een luxueuze uitstraling en voelt zich overal thuis. Het kan solitair worden aangeplant in de tuin of een mooie pot maar is vooral enorm populair als haagplant. De fraaie, glanzende bladeren zijn donkergroen van kleur en voelen leerachtig aan. Aangeplant als haag vormt de Portugese laurier al snel een weelderig groene dichte haag die zowel hoog als laag kan zijn. Wanneer u kiest voor een hoge haag van Prunus lusitanica Angustifolia is uw privacy in de tuin het hele jaar door gewaarborgd want de plant is winterhard. Maar hoe kan deze plant het beste onderhouden worden? Wij geven tips op gebied van snoeien, bemesten en water geven.

Snoeien van de Portugese laurier

Al groeit de Portugese laurier haag redelijk compact, toch is het belangrijk om een of twee keer per jaar te snoeien, in ieder geval in september en optioneel aan het begin van het voorjaar. Let op dat u niet een te late snoeibeurt in de lente doet, daar dit invloed heeft op de bloei van de Portugese laurier. Ook een (te) late snoeibeurt in het najaar is af te raden, dit i.v.m. de snel komende nachtvorst daarna. Middels een jaarlijkse snoeibeurt blijft de laurierkers mooi in vorm en ziet het er goed verzorgd uit. Het snoeien van de Portugese laurier gebeurt het beste met een (scherpe) snoeischaar. Snoei bij voorkeur alleen de takken en niet in de bladeren. Anders raken de blaadjes beschadigd en krijgen ze lelijke, bruine randjes. Snoei tijdens een bewolkte of regenachtige dag. Om ervoor te zorgen dat de onderste takken en bladeren ook voldoende zonlicht krijgen kan een Portugese laurierkers haag naar boven toe beter wat smaller gesnoeid worden.

Bemesten

De planten hebben behoefte aan voedingsstoffen en mineralen. Om de haag hier een handje bij te helpen, is het raadzaam om in het voorjaar altijd organische mest te geven. Zo verrijkt u de bodem met de juiste voedingsstoffen, die de planten op zich kunnen nemen via de wortels en zodoende nog mooier groen worden. Hierdoor behoudt u tevens een gezonde en sterke haag! Belangrijk is dat u hierbij gebruik maakt van organische mest. Dit mogen mestkorrels zijn, maar kan ook beendermeel of DCM voor laurieren zijn.

Water geven

In de eerste 2 jaar moet de grond waar de Portugese laurier in is aangeplant continu vochtig zijn. Geef dus gemiddeld een paar keer per week water. Bij heel droog en warm weer is het advies om dagelijks aan het begin van de dag water te geven. Betreft het een nat najaar, dan is vaak een keer in de maand voldoende. Let op dat u alleen onderaan bij de kluit water geeft en niet over de gehele struiken heen sproeit, dit om schimmelziekte te voorkomen. Twijfelt u of de Portugese laurierhaag water nodig heeft? Graaf dan een stukje in de grond om ter hoogte van de kluit te controleren of de grond te droog is of wellicht te nat.

Portugese laurier aanplanten

De Portugese laurier kan het hele jaar door worden aangeplant, behalve tijdens een vorstperiode of extreme droogte. Plant het niet te diep, voeg eventueel wat aanplantgrond toe en zorg dat het na het aanplanten voldoende water krijgt. De Portugese laurier kan op iedere standplaats staan maar het liefst niet in een te vochtige grondsoort. Het is wel belangrijk om ervoor te zorgen dat de Portugese laurier water krijgt, vooral wanneer het net is aangeplant, maar teveel vocht doet de plant geen goed.

Facebook
Twitter
Pinterest

Portugese laurier kwekerij

Wij kweken de Portugese laurier in onze eigen kwekerij. De laagste prijs voor de hoogste kwaliteit.