Het is een uitstekende tijd om Portugese laurier aan te planten. T/m september leveren wij potgekweekte planten!

Zoek
Klantbeoordeling 9.4
4.7/5

Tuin voorbereiden op een Portugese laurier haag

nieuwe-prunus-lusitanica-angustifolia-portugese-laurier-haag

Wanneer u de Portugese laurieren ontvangt, is het goed om deze zo snel mogelijk aan te planten. Planten met kluit kunt u optioneel meerdere dagen boven de grond laten staan, maar idealiter krijgen ze natuurlijk zo snel mogelijk aarde met voedingsstoffen en mineralen om zich heen. Om ook alvast een goede voorbereiding te treffen waardoor u op de dag van aanplanten minder tijd kwijt bent, geven wij u tips om vooraf de tuin voor te bereiden op de nieuwe haag van Portugese laurier

Onkruiden weghalen rondom de haag

Het is van belang dat u al het onkruid in de buurt van de toekomstige haag weghaalt. Wanneer u jonge Portugese laurieren gaat aanplanten en deze water geeft, wilt u natuurlijk dat dit water wordt opgenomen door de wortels van de laurieren en niet door het onkruid. Zorg er daarom voor dat u al het onkruid weghaalt op een halve meter van weerskanten van de te plaatsen haag, dan hebben uw Portugese laurieren hier baat bij in de periodes dat ze vocht nodig hebben. In de periode na het aanplanten van de Portugese laurierhaag kan er natuurlijk nieuw onkruid komen te staan. Zorg ervoor dat u dit zo snel mogelijk weghaalt en de grond dus onkruidvrij blijft, op die manier kunnen de wortels van de haagplanten beter en meer vocht en voedingsstoffen opnemen.

Geul graven voor de Portugese laurier

Voordat uw Portugese laurieren worden geleverd, kunt u alvast een geul graven. Dit scheelt u een hoop tijd op de dag van het aanplanten, al helemaal wanneer er een lange haag moet komen te staan. In plaats van te wachten op het arriveren van de planten, kunt u dus alvast starten met het voorbereiden van de geul. Doe dit echter niet wanneer het regenachtig weer is, om te voorkomen dat er een laag water in de geul komt te staan. 

Belangrijk is dat u de Portugese laurier niet te diep aanplant. Zorg er dus voor dat u de geul niet te diep graaft wanneer u kleine planten heeft gekocht. Bij de kleinste formaten zijn de kluiten niet veel groter dan maximaal 15 cm. Betreft het Portugese laurieren van rond de 100 cm, dan kunt u een kluitgrootte van ongeveer 25 cm aanhouden. Bij grotere formaten is dit 35 a 40 cm. Zorg ervoor dat de geul net iets groter is dan de kluit, maar dat de top van de kluit van de plant uiteindelijk nog maar net onder het maaiveld komt te staan.

Voor de Portugese is het van belang dat de grond goed waterdoorlatend is. Spit de uitgegraven grond dus goed door elkaar, evenals de grond onderin de geul zodra u die gegraven heeft.

Grond draineren

Het losmaken van de grond is soms niet voldoende om het geheel waterdoorlatend te krijgen, bijvoorbeeld wanneer het kleigrond betreft. Portugese laurieren kunnen last van wortelrot krijgen wanneer de wortels te lang in het water staan. Bij zware klei is daarom het advies om een drainagebuis of drainagesysteem aan te leggen. Ligt er minder zware klei? Dan kunt u met een paalboor bijvoorbeeld een aantal gaten maken en deze vol storten met grind. Een andere optie is om iedere 10 centimeter onderin de geul, voordat de uitgegraven grond terug is gestort, een gat te boren.

Facebook
Twitter
Pinterest

Portugese laurier kwekerij

Wij kweken de Portugese laurier in onze eigen kwekerij. De laagste prijs voor de hoogste kwaliteit.