I.v.m. de voorjaarsdrukte kan het zijn dat uw bestelling wat later wordt geleverd, excuses voor het ongemak. Wij hanteren op moment een levertijd van 5 – 10 werkdagen.

Klantbeoordeling 9.4
4.7/5

Portugese laurier haag kopen

Wilt u een luxueuze, groenblijvende haag in uw tuin? Bij ons kunt u een A-kwaliteit Portugese laurier haag kopen voor een scherpe prijs. Uit eigen kwekerij, met liefde en vakmanschap gekweekt en vers voor u gerooid.

Groeigarantie

3 maanden groeigarantie

Snelle levering

Vanuit eigen kwekerij

Tevreden klanten

Klantbeoordeling 9.4

Portugese laurier kopen uit eigen kwekerij

De Portugese laurier, ook wel Prunus lusitanica Angustifolia genoemd in Latijn, is ideaal voor het creëren van een mooie, volle haag die relatief smal van vorm is en geschikt is als zowel lage- als hoge haag met een maximale hoogte van 5 meter. De groenblijvende laurierkers staat bekend als makkelijke plant, omdat deze op vrijwel alle grondsoorten goed groeit en zeer onderhoudsvriendelijk is. Tevens kunt u de Portugese laurier zowel op een schaduwrijke- als zonnige standplaats aanplanten. Het leerachtige, dikke blad is langwerpig (ongeveer 6 tot 10 cm lang) en donkergroen van kleur. In combinatie met de dieproze takken en compacte groei, geeft deze haag uw tuin een luxueuze uitstraling. Met een gemiddelde groeisnelheid van 20 tot 35 cm per jaar, heeft u in relatief korte tijd een prachtige Portugese laurier haag staan!

Wilt u de Portugese laurier kopen waarbij u gegarandeerd een schitterende haag krijgt? Kies dan voor onze planten! Al jarenlang hebben wij de specialisatie in het kweken van de Prunus lusitanica Angustifolia, zowel met kluit, blote wortel als potgekweekt. In onze kassen begint het proces met geworteld stek, waarna de stekken naar het veld gaan of in pot verder worden verzorgd tot prachtige planten van het gewenste formaat. Met veel enthousiasme en kennis wordt er bij ons bedrijf gewerkt aan het correct kweken, verkopen en leveren van de Prunus lusitanica Angustifolia. Zo kunnen wij u het gehele jaar door A-kwaliteit haagplanten aanbieden, voor de beste prijs-kwaliteitverhouding. De planten zijn in diverse afmetingen online te kopen, van 20 cm t/m 280 cm hoog, waaronder de populaire Portugese laurier van 180 cm, 150 cm en 200 cm. Alle planten worden bij ons met zorg en liefde gekweekt, zo garanderen wij u een uitstekende kwaliteit Portugese laurierhaag. Dankzij ons ruime voorraad, kunnen wij snel leveren in geheel Europa. Dit doen wij aan zowel particulieren als bedrijven, waaronder tuincentra, hoveniers en groothandel.

Portugese laurier 20/30 cm

Totaalhoogte 30/40 cm

1,65

(incl. btw)

Portugese laurier 30/40 cm

Totaalhoogte 40/50 cm

2,85

(incl. btw)

Portugese laurier 40/60 cm

Totaalhoogte 60/80 cm

4,10

(incl. btw)

Portugese laurier 60/80 cm

Totaalhoogte 80/100 cm

6,95

(incl. btw)

Portugese laurier 80/100 cm

Totaalhoogte 100/120 cm

10,50

(incl. btw)

Portugese laurier 100/120 cm

Totaalhoogte 120/140 cm

16,30

(incl. btw)

Portugese laurier 120/140 cm

Totaalhoogte 145/165 cm

24,00

(incl. btw)

Portugese laurier 140/160 cm

Totaalhoogte 165/185 cm

31,20

(incl. btw)

Portugese laurier 160/180 cm

Totaalhoogte 185/205 cm

40,80

(incl. btw)

Portugese laurier 180/200 cm

Totaalhoogte 205/225 cm

49,15

(incl. btw)

Portugese laurier 200/220 cm

Totaalhoogte 225/245 cm

88,40

(incl. btw)

Portugese laurier 220 t/m 280

Totaalhoogte vanaf 245 cm

V.a. 130,00

(incl. btw)

98% van de klanten beveelt ons aan

Maar liefst 98% van onze klanten beveelt ons aan. Zij geven ons gemiddeld een klantbeoordeling van 9.4.

“Ze bestaan nog: bedrijven die met je meedenken, een prima prijs/kwaliteit leveren en een en al klantvriendelijkheid uit stralen. Ga zo door! In gezamenlijkheid met een aantal buren hebben we Portugese laurieren in verschillende hoogtes geplant. Mooi groen allemaal, het genieten kan beginnen.”

Gerrit

“Vlotte en fijne communicatie. Wat een ontzettend mooie planten. Heel netjes in de tuin afgeleverd door de chauffeur. Een echte aanrader! Mijn moeder is er heel blij mee.”

S. Louwerse

“Snelle levering. Super kwaliteit van de planten. Makkelijk bereikbaar per mail en fijn persoonlijk contact. Houden zich aan afspraken. Zeker aan te bevelen!”

I. op den Camp

Specificaties Portugese laurier

Latijnse naam Prunus lusitanica Angustifolia
Maximale hoogte 300 - 500 cm
Maximale breedte 100 - 150 cm
Groeisnelheid 20 - 35 cm per jaar
Dichtheid Volledig zichtdicht
Winterhard Goed winterhard
Wintergroen Ja
Standplaats Zon, halfschaduw, schaduw
Grondsoort Goed waterdoorlatend
Bloeiperiode Mei - juni
Onderhoud Zeer onderhoudsvriendelijk
Snoeien 1 keer per jaar

Snoeien van de Portugese laurierhaag

De Portugese laurierhaag groeit van alle lauriersoorten het minst snel. Gemiddeld groeit de plant zo’n 20 tot 35 centimeter per jaar. Om de Portugese laurierkers mooi te laten groeien is het aan te raden om deze éénmaal per jaar te snoeien. De beste periode om te snoeien is aan het eind van de zomer, in augustus of september. Gebruik hierbij altijd een scherpe snoeischaar. U kunt ook een elektrische heggenschaar gebruiken, waardoor u eerder klaar bent. Echter is het nadeel dat deze dankzij het grove snoeien ook veel bladeren kapotmaakt, met als gevolg dat er geel-bruine randen ontstaan bij de bladeren. Idealiter snoeit u dus met een snoeischaar. Zo knipt u alleen de takken af en worden er geen grote bladeren beschadigd. Tevens is het geen probleem om de Portugese laurier flink terug te snoeien tot op het hout, wanneer u bijvoorbeeld een verwaarloosde plant van iemand wilt herstellen of wanneer u de jaarlijkse snoeibeurt bent vergeten en deze flink is gegroeid. Na de stevige snoeibeurt groeien er vanzelf weer niet takken en uitlopers, waardoor u weer een dichte en groene Portugese laurier haag krijgt. Een jaarlijkse snoeibeurt is dus het advies, optioneel is twee keer per jaar. Er bestaat een kans dat de Portugese laurier dikke takken krijgt als u de snoeibeurt(en) overslaat. Deze zijn niet te knippen met een gewone heggenschaar en alleen te bedwingen met een zaag.

Bij het snoeien van de Portugese laurier heg is het slim om de bovenkant iets smaller te snoeien dan de onderkant. Op die manier krijgen ook de onderste takken voldoende zonlicht, met als resultaat dat u een volledig groene en volle haag krijgt, zonder kale plekken erin. Niet lang na de snoeibeurt, groeien de Portugese laurier haagplanten weer gelijk in de breedte. Heeft uw haag de gewenste hoogte bereikt? Dan kunt u deze eenvoudig aan de bovenzijde snoeien om de laurierkers op deze hoogte te houden.

Portugese laurier kwekerij

Al vele jaren zijn wij gespecialiseerd in het kweken van sterke Portugese laurier planten. Direct geleverd uit eigen kwekerij, voor de laagste prijs.

Wanneer de Portugese laurierkers aanplanten?

Onze Portugese laurierkers het hele jaar door aangeplant worden, daar wij zowel planten met kluit als uit pot leveren. De beste aanplantperiode van Portugese laurier met kluit uit de volle grond is van september tot en met het vroege voorjaar, april. De planten die potgekweekt zijn, kunnen het gehele jaar door aangeplant worden. Als het vriest is het echter verstandig om even te wachten met het planten van de Portugese laurierhaag (m.u.v. lichte vorst). Het kan zijn dat de mooie haag dan direct kapotvriest en als de grond bevroren is, is het lastig om een plantengeul te graven. De laurierhaag kan tegen nachtvorst, maar als het overdag vriest, zult u het aanplanten van de haag even uit moeten stellen naar een later moment. Verder kunt u onze potgekweekte planten dus het gehele jaar door aanplanten!

Heeft u de struiken aangeplant in het najaar en komt er even later in de winter een flinke nachtvorst? Normaliter kan de winterharde Portugese laurier hier gewoon goed tegen. Acht u het toch nodig om de laurierhaag te beschermen? Dek de planten dan gerust af met een vliesdoek. Doe dit niet met folie, want dat zorgt ervoor dat bladeren kunnen verstikken en afsterven. Een andere simpele-, en tevens natuurvriendelijke-, oplossing is om afgevallen blaadjes in uw tuin te laten liggen tot het begin van het voorjaar. Deze zorgen voor een natuurlijke isolatie van de bodem, waardoor de wortels worden beschermd. Over het algemeen zijn planten die in de volle grond zijn geplaatst, minder kwetsbaar voor kou. Heeft u de Portugese laurierkers in pot geplant, dan kan deze sneller bevriezen. U kunt de plantenbak / -pot isoleren, of direct een geïsoleerde pot kopen. Alternatief is om de pot met de Portugese laurier ergens binnen neer te zetten waar het vorstvrij is, wanneer het vriest.

Hoeveel Portugese laurieren per meter en welke plantafstand?

De Portugese laurier kunt u kopen voor het creëren van een haag of gebruiken als solitaire plant. Wanneer u kiest voor een Portugese laurierhaag, is het belangrijk om te weten hoeveel planten u per meter moet aanplanten. Om u hierbij te helpen, hebben wij een tabel opgesteld met hoeveel planten er per meter geadviseerd worden om uiteindelijk een mooie, volle haag te krijgen. Zo weet u zeker dat u de juiste hoeveelheid planten heeft en de geadviseerde afstand tussen de struiken hanteert.

Portugese laurieren per meter

Hoogte Advies
20 - 30 cm kluit / pot 6 planten per meter
30 - 40 cm kluit / pot 6 planten per meter
40 - 60 cm kluit / pot 5 planten per meter
60 - 80 cm kluit / pot 4 planten per meter
80 - 100 cm kluit / pot 4 planten per meter
100 - 120 cm kluit / pot 3 planten per meter
120 - 140 cm kluit / pot 3 planten per meter
140 - 160 cm kluit / pot 3 planten per meter
160 - 180 cm kluit / pot 2,5 plant per meter
180 - 200 cm kluit / pot 2,5 plant per meter
200 - 220 cm kluit / pot 2,5 plant per meter
220 - 240 cm kluit / pot 2 planten per meter
240 - 260 cm kluit / pot 2 planten per meter
260 - 280 cm kluit / pot 2 planten per meter

Hoe Portugese laurier struiken aanplanten als haag?

U kunt de Prunus lusitanica Angustifolia solitair aanplanten, maar ook kiezen voor de Portugees laurier als haag. Het aanplanten is een zeer eenvoudige klus! Om u hierbij te helpen, hebben wij een uitgebreid stappenplan opgesteld die u erbij kunt houden. Zo weet u stap voor stap hoe u de Portugese laurieren moet aanplanten om een prachtige, groenblijvende haag te krijgen in uw tuin. 

 1. Kies allereerst de standplaats uit. Dit mag zowel in de zon, halfschaduw als schaduw zijn. Een mooie standplaats uitgekozen? Maak deze vervolgens onkruidvrij tot een halve meter om de plek heen, zo hoeven uw Portugese laurieren geen voedingsstoffen te delen met onkruid. 
 2. Nu de positie van de toekomstige laurierhaag is vastgesteld, is het tijd om de geul te gaan graven. Op basis van de grootte van de kluit bepaalt u hoe diep en breed de geul dient te worden. Belangrijk is dat de Portugese laurieren niet te diep mogen komen te staan, het topje van de kluit dient net onder het maaiveld te komen. Graaf het gat dus wat groter dan de kluit.
 3. Ondanks dat de Portugese laurier op nagenoeg ieder grondsoort goed aanslaat, adviseren wij alsnog voor een juiste start aanplantgrond te gebruiken. Aanplantgrond helpt de laurierhaag beter aan te slaan. Zo zorgen de meststoffen die daarin zitten voor een juiste start en is er minder kans op uitval dankzij de juiste schimmels. Wij hanteren een zak van 40L op 4 strekkende meter. Verspreid de aanplantgrond zowel in de gleuf, als tussen de uitgegraven grond en meng het daar goed door elkaar.
 4. Het is tijd om de Portugese laurier haag aan te planten. Pak een bak met water en zet iedere plant er met de kluit kort in, waarna u ze goed rechtop plaatst in de gleuf met de juiste plantafstand. Zit er een jute zak om de kluit? Deze kunt u gewoon laten zitten en zal vanzelf op natuurlijke wijze onder de grond vergaan. Zit er een wit netje om de kluit? Ook deze kunt u laten zitten, of optioneel iets openknippen.
 5. Nu alle planten zijn geplaatst, maakt u de gleuf weer dicht door de uitgegraven grond – i.c.m. de aanplantgrond – terug te gooien. Druk vervolgens de grond rondom de planten voorzichtig wat aan met de voet en geef de haag water. Klaar! U heeft zojuist uw nieuwe Portugese laurier haag aangeplant.
 6. Met name in het eerste jaar is het bij de Portugese laurier van groot belang dat deze continu in een vochtige grond staat. Het is daarom belangrijk om de laurierhaag minimaal wekelijks water te geven en tussentijds te controleren of het iets verder in de grond niet te droog is. Is het heel warm weer? Geef dan gerust dagelijks water. In het natte najaar voldoet vaak een maandelijkse beurt van water geven. Na het eerste jaar hebben de wortels van de planten zich goed kunnen ontwikkelen om nu zelfvoorzienend te zijn. Alleen bij droge periodes is het dan nog aan te raden om extra water te geven. Belangrijk is dat u goed bij de kluit water geeft en niet over de gehele planten heen sproeit. Tevens dient er geen plas met water boven de grond te blijven staan, oftewel ‘natte voeten’. Dan is er teveel water gegeven en/of is de bodem niet goed waterdoorlatend.

Portugese laurier online kopen voor goedkope prijs

Met vele hectare grond om op te kweken en een productie van honderdduizenden planten per jaar, zijn wij de #1 Portugese laurier Kwekerij in Nederland. Bij ons wordt met veel kennis, enthousiasme en liefde voor het vak elke dag hard gewerkt aan het kweken van uitstekende kwaliteit planten. Op het veld worden de stekken gecontroleerd op kwaliteit en afgeknipt, waarna ze worden weggestoken in stektrays en in de tunnelkas geplaatst. Na één seizoen worden ze geplant in de volle grond of in kleine potjes, om uit te groeien tot grotere formaten Portugese laurier met kluit uit de volle grond of potgekweekt. Bij grotere formaten worden ze nog een of twee keer extra verplant, om tot een hoogte van +2 meter te komen. Met dit zorgvuldige werk in combinatie met de groeigarantie van drie maanden, bent u zeker van een schitterende Portugese laurierhaag in uw tuin. 

Wij staan voor kwaliteit, duurzaamheid en service. Dankzij ons flexibele team zijn wij in staat om binnen één week uw bestelling correct af te leveren. Dit doen wij op plantvriendelijke wijze, zodat alles op de juiste manier bij u thuis wordt bezorgd. Onze Portugese laurieren leveren wij aan zowel particulieren als bedrijven, waaronder tuincentra, hoveniersbedrijven, groothandelaren en de detailhandel. Niet alleen in Nederland, maar binnen heel Europa! Liever bij ons langskomen om de haagplanten bij ons op te komen halen? Ook dat is mogelijk, na het online bestellen van de Portugese laurieren. Vakkundig en met liefde rooien wij uw Prunus lusitanica Angustifolia planten en zetten we voor u klaar of gaan ze op transport.

Portugese laurier haag eenvoudig onderhouden

De Portugese laurier haag staat te boek als zeer onderhoudsvriendelijk. Wel heeft deze laurierkers met name in de eerste jaren wat meer aandacht nodig. Zo zorgt u voor een uitstekende start en dat er uiteindelijk een mooie, volle haag komt te staan die u voorziet van privacy. Zo zijn water geven, snoeien en het voorzien van organische mest drie belangrijke aandachtspunten bij het onderhouden en verzorgen van de Portugese laurier

Water geven

Portugese laurier krijgt waterDe struiken voorzien van water is erg belangrijk. Na het aanplanten van de Portugese laurier, dient de grond continu vochtig gehouden te worden. Geef daarom na het aanplanten minimaal wekelijks water en bij warm weer zelfs dagelijks. De planten dient u goed onderaan bij de kluit te voorzien water en niet te sproeien over de gehele haag. Zo voorkomt u dat de bladeren nat worden, zodat eventuele verbranding in de zon of schimmelvorming voorkomen wordt. In het najaar voldoet in de meeste gevallen een maandelijkse beurt van water geven. Na een jaar hebben de wortels zich hierdoor goed kunnen ontwikkelen en zijn ze zelfvoorzienend geworden. Geef echter nog wel steeds extra water wanneer het heel warm en droog is. Zorg er bij het water geven voor dat er geen plas water boven de grond blijft staan, rondom de planten. Dit wordt ook wel ‘natte voeten’ genoemd. Er is dan teveel water gegeven, of de grond is niet goed waterdoorlatend. Weet u niet zeker of u de grond wel continu goed vochtig houdt? Controleer dan tussen momenten van water geven door of het iets verder in de grond niet te droog is. De Portugese laurier kan tevens ook op een natte ondergrond staan, zoals een kleigrond. Idealiter legt u dan echter wel voor de zekerheid een drainage aan, zodat het water alsnog op de juiste manier weg kan zakken. 

Snoeien

Om te zorgen voor een volle haag die mooi in vorm blijft, dienen de Portugese laurieren een jaarlijkse snoeibeurt te krijgen. Dit doet u het beste aan het einde van de zomer, in augustus of september. Ook voorkomt u op die manier dat er te dikke takken aan de planten komen, die niet meer te snoeien zijn en op gegeven moment afgezaagd dienen te worden. Bij het snoeien is het slim om de bovenzijde iets smaller te snoeien dan de onderzijde. Op die manier zorgt u ervoor dat ook de onderste takken voldoende zonlicht krijgen en uw Portugese laurierhaag hierdoor geen lelijke, kale plekken krijgt. Het breedteverschil groeit daarna snel weer weg. Heeft uw Portugese laurierkers haag de hoogte bereikt die u graag wilt hebben? Snoei dan de bovenkant, zodat de haag eenvoudig op uw gewenste hoogte blijft. Om de bladeren zo min mogelijk te beschadigen, is het slim om de struiken met een (scherpe) snoeischaar te snoeien. Zo kunt u eenvoudig de takken eraf knippen en voorkomt u half-geknipte blaadjes die bruine randen krijgen. Verder is het ook geen probleem als u de Portugese laurier helemaal tot op het hout terug snoeit, wanneer u bijvoorbeeld een verwaarloosde laurierkers onder handen neemt. De plant groeit vanzelf weer uit met nieuwe takken en bladeren, wanneer deze helemaal kaal is.

Bemesten

Niet alleen een jaarlijkse snoeibeurt resulteert in een volle haag. Ook het bemesten van de Portugese laurier zorgt voor een dichte, mooi groene laurierhaag die daarnaast minder vatbaar is voor ziekten en juist langer gezond blijft. De extra voedingsstoffen zijn erg belangrijk omdat er meerdere planten op een strekkende meter staan, waardoor de natuurlijke voedingsstoffen snel uit de grond zijn. Wij adviseren altijd te bemesten met organische mest, zoals bijvoorbeeld organische mestkorrels of beendermeel. Dit geeft gedurende een langere periode de voedingsstoffen af ten opzichte van kunstmest. Hierdoor voorziet u uw Portugese laurier haag op natuurlijke wijze van de juiste voedingsstoffen, wat een positieve bijdrage geeft aan het wortelgestel. Bijkomend voordeel is dat de wortels hierdoor niet zelf op zoek gaan naar voedingsstoffen die ze te kort komen. De wortels schieten dan alle kanten op en gaan bij nabijgelegen planten op zoek naar voedzame grond, waardoor die op hun beurt een te kort aan voedingsstoffen krijgen. Geef de haag dus jaarlijks wat mest. Het beste kunt u de Portugees laurier in het voorjaar bemesten. Wij raden af om dit nog in de nazomer te doen, omdat nieuwe scheuten – die hierdoor sneller groeien – het in de winter niet zullen overleven. De manier waarop u de haag moet bemesten en de hoeveelheid, is afhankelijk van het gekozen product. Lees hiervoor goed de gebruiksaanwijzing van de organische mest.

Portugese laurier ziektes voorkomen

Portugese laurier haag aangeplant in tuinWanneer de Portugese laurier slecht is gekweekt of niet goed is onderhouden, kan de plant gevoelig zijn voor ziektes. Dit betreffen dan voornamelijk schimmelziektes, te herkennen aan afwijkende bladvormen en -kleuren. Planten die wij vanuit onze Portugese laurier Kwekerij leveren, zijn uiteraard ziektevrij. Indien uw haagplanten na verloop van tijd ziekteverschijnselen vertonen, helpen wij u natuurlijk graag met een passend advies en oplossing. Een veelvoorkomende ziekte in laurieren is hagelschot, te herkennen aan gaatjes in de bladeren. De naam hagelschot komt voort uit hoe de gaatjes in de bladeren eruit zien, alsof er met hagel op het blad geschoten is. Vaak wordt gedacht dat dit voortkomt uit het aanvreten van insecten aan de bladeren, echter zitten de gaatjes bij hagelschot in het midden van het blad en niet aan de randen. Dit ontstaat doordat er schimmels in de laurierhaag zitten, veelal op vochtige plekken. Wanneer u een goede afwatering aanlegt, verkleint u aanzienlijk de kans dat uw Portugese laurier te nat staat, waardoor schimmel wordt voorkomen. Daarnaast is het raadzaam om de haag in het voorjaar te snoeien. Doordat de planten dan getopt worden, is het voor schimmels moeilijker zich te verspreiden. Meeldauw is een schimmelziekte die voor veel haagplanten een bedreiging is, zo ook voor de Portugese laurier. Meeldauw herkent u aan de witte, poederachtige sporen op de blaadjes. Bladeren kunnen bobbelig worden en gaan opkrullen, eventueel in combinatie met lichtgroene vlekken die naderhand bruin worden. Wanneer u er in een vroeg stadium bij bent, is het voldoende om aangetaste bladeren en takken te verwijderen, zonder dat deze in aanraking komen met gezonde bladeren en takken van de Portugese laurier. Bevatten grotere delen van de planten al meeldauw? Dan kunt u beter een bestrijdingsmiddel gebruiken, zoals zwavel. Let wel op dat er een verschil zit tussen valse meeldauw en echte meeldauw. In veel gevallen betreft het valse meeldauw. Dit is belangrijk om te weten, zodat u het juiste bestrijdingsmiddel koopt. De verkoper van bestrijdingsmiddelen kan u hierin het beste van advies voorzien. Om meeldauw te voorkomen, kunt u het beste dezelfde maatregelen treffen als bij het voorkomen van hagelschot: zorg ervoor dat de grond goed waterdoorlatend is en snoei de Portugese laurier haag twee keer per jaar. 

Offerte aanvragen

Heeft u als particulier of bedrijf interesse in het kopen van grotere hoeveelheden Portugese laurier? Vraag een offerte aan en wij bekijken graag voor u de mogelijkheden van een scherpe prijs. 

Wat zijn de verschillen tussen de gewone Laurier en de Portugese Laurier?

Veel mensen vragen zich af wat nou eigenlijk de verschillen tussen de gewone Laurier en de Portugese Laurier zijn. Hoewel de haagplanten op het eerste gezicht veel op elkaar lijken, zit er wel degelijk verschil tussen de gewone Laurier en de Portugese Laurier. Met name qua volume van de haag en de blaadjes zijn deze verschillen op te merken. De gewone Laurier groeit relatief snel. Zowel in de hoogte als in de breedte groeit de haagplant hard. De Portugese- staat er om bekend om voornamelijk in de hoogte vlot te groeien. De haagplant kan een uiteindelijke hoogte van 3 meter bereiken. Deze is hierdoor een ideale keuze als u snel een hoge haag wilt creëren, maar wilt voorkomen dat de haag breed wordt. Een ander verschil tussen de gewone Laurier en de Portugese Laurier zijn de blaadjes. De bladeren van de gewone Laurier zijn groter dan die van de Portugese Laurier.

Portugese laurierhaag in bloei

De Portugese laurier moet in de meeste gevallen als privacyhaag fungeren. Maar de haagplanten fleuren uw voortuin of achtertuin ook op! Niet alleen dankzij de dikke, leerachtige bladeren die een luxueuze uitstraling geven, maar ook vanwege de bloemtrossen.

Bloemetjes

Tijdens de bloeitijd, in mei en juni, kunnen er lange bloemtrossen van wel 15 centimeter aan komen te hangen. Deze witte bloemetjes verspreiden een aangename geur, wat vogels, vlinders en bijen aantrekt. Zij komen af op de nectar die in de bloemetjes van de Prunus lusitanica Angustifolia zitten. Zo komt uw tuin met de Portugese laurierhaag prachtig tot leven. Komen er geen bloemtrossen aan uw Portugese laurier of heeft u dit überhaupt liever niet bij voorbaat? Een (te) late snoeibeurt in het voorjaar kan ervoor zorgen dat de laurierkers niet gaat bloeien. Wilt u juist zoveel bloemetjes aan uw Portugese laurier? Plaats de haag dan op een zonnige standplaats. Hoe meer zonlicht de planten krijgen, des te meer bloemetjes er zullen verschijnen in de periode mei en juni. 

Portugese laurier met witte bloemen
Bessen van de Portugese laurier

Besjes

Na de bloeitijd van de Portugese laurier, kunnen er vanaf september kleine besjes aan de planten komen te hangen. Deze zijn in eerste instantie rood van kleur, maar veranderen daarna naar zwart. De (lichtgiftige) bessen zijn niet eetbaar voor mens en dier, met uitzondering van vogels. Dit heeft te maken met hoe hun verteringsstelsel in elkaar zit, waarbij ze de zaadhuid intact laten zodra ze de vruchten / bessen gegeten hebben.

Buxus vervangen met Portugese laurier

De Buxus is een veelvoorkomende haag in de Nederlandse tuinen. Deze hagen lijden echter sinds 2005 steeds vaker onder de buxusziekte, wat resulteert in een bruine, kaalgevreten haag door de buxusmot. Er zijn diverse alternatieven, om weer een groenblijvende haag te krijgen. Een daarvan is de Portugese laurier. Met de Prunus lusitanica Angustifolia creëert u een smalle haag die u zelf eenvoudig op de gewenste hoogte kunt houden door middel van een jaarlijkse snoeibeurt. Dankzij de smalle groeivorm van de Portugese laurier, neemt deze niet teveel ruimte in beslag in uw tuin zoals dit ook het geval was met uw Buxushaag. Ons advies is om een minimale breedte van +/- 35 cm aan te houden. Zo krijgt u een mooi, vol Portugese laurier haagje die u op iedere gewenste hoogte kunt houden als laagblijvende haag. Net als de Buxus, verliest ook de Prunus lusitanica Angustifolia geen blad in de winter. Met deze winterharde, groenblijvende plant haalt u een prachtige, klassieke haag in uw tuin, die bij ieder stijl past. 

Veelgestelde vragen

De Portugese laurier is een relatief snelle en compacte groeier, met gemiddeld 20 tot 35 cm in hoogte per jaar. In de periode van april tot september groeit de laurierhaag het hardst. De volwassen plantgrootte is 3 tot 5 meter hoog en 1 tot 2 meter breed.

De hoeveelheid planten per strekkende meter is afhankelijk van de hoogte van de planten die u aanschaft. Om een mooie, volle Portugese laurierhaag te krijgen, adviseren wij onderstaande aan te houden:

 • 20-30 cm: 6 planten per meter
 • 30-40 cm: 6 planten per meter
 • 40-60 cm: 5 planten per meter
 • 60-80 cm: 4 planten per meter
 • 80-100 cm: 4 planten per meter
 • 100-120 cm: 3 planten per meter

Portugese laurier planten die in pot gekweekt zijn, kunnen in principe het gehele jaar door aangeplant worden. Bij planten met kluit is het het beste om ze in de grond te zetten in hun rustperiode: oktober – april. Dit geldt ook voor de Prunus lusitanica Angustifolia met losse wortel: november – maart / april. Ons advies is echter om de Portugese laurier überhaupt niet aan te planten wanneer het heel warm is of als het vriest (m.u.v. lichte vorst).

Een jaarlijkse snoeibeurt helpt uw Portugese laurierhaag mooi vol en compact te worden. De beste tijd om de planten te snoeien is aan het einde van de zomer: eind augustus / september. 

In de meeste gevallen kan de Portugese laurier een hoogte van 3 meter bereiken, maar in sommige gevallen nog hoger! Hiermee is het een ideale haagplant als u meer beschutting / privacy in uw tuin wilt creëren, zonder een al te brede haag te krijgen. Uiteindelijk kan de Prunus lusitanica Angustifolia een breedte bereiken van 1,5 tot 2 meter. Middels een jaarlijkse snoeibeurt kunt u de planten echter eenvoudig, indien gewenst, lager houden en minder breed.

De Portugese laurier dient in het voorjaar bemest te worden, met organische mest. Doe dit niet meer in de nazomer. Nieuwe scheuten, die door de mest gestimuleerd worden, zullen vorst in de winter mogelijk niet overleven. 

Qua diepte is het geen probleem als de Portugese laurier tegen een muur of schutting aan komt te staan, hier hoeft u dus niet veel ruimte tussen te laten indien u de haag zo strak mogelijk ertegenaan wilt krijgen. V.w.b. de plantafstand verschilt het per formaat, van hoeveel planten u per strekkende meter kunt hanteren en hoeveel ruimte er tussenin zit. 

Ja, de Portugese laurier is een groenblijvende plant. Dit houdt in dat ze het gehele jaar hun groene bladeren behouden, dus ook in de winter. Op die manier heeft u het gehele jaar een zichtdichte Portugese laurier haag.

Ja, de Portugese laurier is prima winterhard en kan temperaturen aan tot -16 °C. Hiermee komt hij een gemiddelde winter goed door en kan de haag dus goed tegen vorst. Wanneer het onverhoopt harder vriest, is er geen reden tot paniek. De Prunus lusitanica Angustifolia loopt vanzelf weer opnieuw uit. 

De Portugese laurier is een onderhoudsvriendelijke plant, maar vraagt met name in de eerste 1,5 a 2 jaar wel de nodige verzorging. Zo is het belangrijk dat de laurierhaag in die periode continu in een wat vochtige grond staat, omdat de struiken na het aanplanten nog niet direct zelfvoorzienend zijn maar wel de benodigde hoeveelheid vocht moeten kunnen opnemen. Daarnaast is het goed om jaarlijks in september de Portugese laurierhaag te snoeien en in het voorjaar organische mest te geven. Op die manier krijgt u een schitterende,  gezonde haag in de tuin!

Dit verschilt per standplaats. Belangrijk is dat ze in de eerste 1,5 a 2 jaar continu in een wat vochtige bodem staan, in die periode kunnen ze namelijk niet goed tegen droogte. Controleer dus tussendoor goed of het in de grond, ter hoogte van de kluit, niet te droog is door een stukje in de bodem te graven naast de planten. Bij gemiddelde weersomstandigheden is het goed om minimaal wekelijks water te geven, zodra het warmer wordt meermaals per week en bij een hele warme, droge periode dagelijks aan het begin van de ochtend. 

Blog