Portugese laurier haag kopen

Wilt u het gehele jaar van een groene tuin en privacy genieten? Wij bieden de beste Portugese laurier haag aan, vers uit eigen kwekerij, voor de laagste prijs met groeigarantie.

Groeigarantie

3 maanden groeigarantie

Snelle levering

Vanuit eigen kwekerij

Tevreden klanten

Klantbeoordeling 9.4

Portugese laurier haag uit eigen kwekerij

De Portugese laurier, ook wel Prunus lusitanica Angustifolia genoemd in Latijn, is ideaal voor het creëren van een mooie, volle haag die relatief smal van vorm is en geschikt is als zowel lage- als hoge haag. De groenblijvende laurierkers staat bekend als makkelijke plant, omdat deze op vrijwel alle grondsoorten goed groeit en zeer onderhoudsvriendelijk is. Tevens kunt u de Portugese laurier zowel in de schaduw als in de volle zon planten. De sierwaarde dankt de Portugese laurierkers voornamelijk aan het blad, dat middel- tot donkergroen van kleur is. Het blad van ongeveer 6 – 10 cm lang is wat dikker en voelt leerachtig aan. In combinatie met de dieproze takken geeft deze haag uw tuin een schitterende, luxeuze. uitstraling.

Al vele jaren zijn wij gespecialiseerd in het kweken van de Prunus lusitanica Angustifolia. Bij ons kunt u de Portugese laurier kopen voor een scherpe prijs, direct geleverd uit eigen Portugese laurier kwekerij. De verse planten hebben wij in vele verschillende afmetingen van 20/30 cm t/m 280 cm hoog. Zo ook de populaire Portugese laurier van 180 cm, 150 cm en 200 cm. Dankzij onze jarenlange ervaring in het kweken van de Prunus lusitanica Angustifolia, krijgt u gegarandeerd een prachtige, gezonde haag. Deze leveren wij direct uit eigen kwekerij voor een scherpe prijs. Alle planten worden plantvriendelijk verzonden, zodat deze in optimale staat bij u thuis arriveren. Ook kunt u ervoor kiezen om uw planten bij ons af te komen halen op de kwekerij, nadat u online heeft besteld.

Specificaties Portugese laurier

Latijnse naam Prunus lusitanica Angustifolia
Maximale hoogte 300 - 500 cm
Maximale breedte 100 - 150 cm
Groeisnelheid 20 - 35 cm per jaar
Dichtheid Volledig zichtdicht
Winterhard Goed winterhard
Wintergroen Ja
Standplaats Zon, halfschaduw, schaduw
Grondsoort Goed waterdoorlatend
Bloeiperiode Mei - juni
Onderhoud Zeer onderhoudsvriendelijk
Snoeien 1 keer per jaar

Portugese laurier 20/30 cm

Totaalhoogte 30/40 cm

1,74

(incl. btw)

Portugese laurier 30/40 cm

Totaalhoogte 40/50 cm

2,75

(incl. btw)

Portugese laurier 40/60 cm

Totaalhoogte 60/80 cm

4,32

(incl. btw)

Portugese laurier 60/80 cm

Totaalhoogte 80/100 cm

7,19

(incl. btw)

Portugese laurier 80/100 cm

Totaalhoogte 100/120 cm

9,55

(incl. btw)

Portugese laurier 100/120 cm

Totaalhoogte 120/140 cm

14,24

(incl. btw)

Portugese laurier 120/140 cm

Totaalhoogte 145/165 cm

23,20

(incl. btw)

Portugese laurier 140/160 cm

Totaalhoogte 165/185 cm

31,20

(incl. btw)

Portugese laurier 160 t/m 280

Totaalhoogte vanaf 190 cm

V.a. 40,80

(incl. btw)

98% van de klanten beveelt ons aan

Maar liefst 98% van onze klanten beveelt ons aan. Zij geven ons gemiddeld een klantbeoordeling van 9.4.

“In onze zoektocht naar kwalitatief goede Portugese laurier planten zijn wij bij deze kwekerij uitgekomen. Zeer tevreden met het eindresultaat. De haag staat er mooi bij en dat voor een scherpe prijs.”

S. van Dam

“In het voorjaar hebben wij de Portugese laurier aangeplant en deze is in de zomer al flink uit gaan groeien. Voldoet aan al mijn verwachtingen. Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en snel en keurig afgeleverd.”

N. Bol

“Mooie Portugese laurier planten hier gekocht. Ze werden snel en goed verpakt afgeleverd, erg blij mee en een echte aanrader als je een mooie haag wilt!”

I. ter Laak

Snoeien van de Portugese laurierhaag

De Portugese laurierhaag groeit van alle lauriersoorten het minst snel. Gemiddeld groeit de plant zo’n 20 tot 35 centimeter per jaar. Om de Portugese laurierkers mooi te laten groeien is het aan te raden om deze éénmaal per jaar te snoeien. De beste periode om te snoeien is aan het eind van de zomer, in augustus of september. Gebruik hierbij altijd een scherpe snoeischaar. U kunt ook een elektrische heggenschaar gebruiken, waardoor u eerder klaar bent. Echter is het nadeel dat deze dankzij het grove snoeien ook veel bladeren kapotmaakt, met als gevolg dat er geel-bruine randen ontstaan bij de bladeren. Idealiter snoeit u dus met een snoeischaar. Zo knipt u alleen de takken af en worden er geen grote bladeren beschadigd. Tevens is het geen probleem om de Portugese laurier flink terug te snoeien tot op het hout, wanneer u bijvoorbeeld een verwaarloosde plant van iemand wilt herstellen of wanneer u de jaarlijkse snoeibeurt bent vergeten en deze flink is gegroeid. Na de stevige snoeibeurt groeien er vanzelf weer niet takken en uitlopers, waardoor u weer een dichte en groene Portugese laurier haag krijgt. Een jaarlijkse snoeibeurt is dus het advies, optioneel is twee keer per jaar. Er bestaat een kans dat de Portugese laurier dikke takken krijgt als u de snoeibeurt(en) overslaat. Deze zijn niet te knippen met een gewone heggenschaar en alleen te bedwingen met een zaag.

Bij het snoeien van de haag is het slim om de bovenkant iets smaller te snoeien dan de onderkant. Op die manier krijgen ook de onderste takken voldoende zonlicht, met als resultaat dat u een volledig groene en volle haag krijgt, zonder kale plekken erin. Niet lang na de snoeibeurt, groeien de Portugese laurieren weer gelijk in de breedte. Heeft uw haag de gewenste hoogte bereikt? Dan kunt u deze eenvoudig aan de bovenzijde snoeien om de laurierkers op deze hoogte te houden.

Portugese laurier kwekerij

Al vele jaren zijn wij gespecialiseerd in het kweken van sterke Portugese laurier planten. Direct geleverd uit eigen kwekerij, voor de laagste prijs.

Wanneer de Portugese laurierkers aanplanten?

In principe kan onze Portugese laurierkers het hele jaar door aangeplant worden, daar wij zowel planten met kluit als uit pot leveren. De beste aanplantperiode van Portugese laurier met kluit uit de volle grond is van september tot en met het vroege voorjaar, maart en april. De planten die potgekweekt zijn, kunnen het gehele jaar door aangeplant worden. Als het vriest is het echter verstandig om even te wachten met het planten van de Portugese laurierhaag. Het kan zijn dat de mooie haag dan direct kapotvriest en als de grond bevroren is, is het lastig om een plantengeul te graven. De laurierhaag kan tegen nachtvorst, maar als het overdag vriest, zult u het aanplanten van de haag even uit moeten stellen naar een later moment. Verder kunt u onze potgekweekte planten dus het gehele jaar door aanplanten!

Heeft u de struiken aangeplant in het najaar en komt er even later in de winter een flinke nachtvorst? Normaliter kan de winterharde Portugese laurier hier gewoon goed tegen. Acht u het toch nodig om de laurierhaag te beschermen? Dek de planten dan gerust af met een vliesdoek. Doe dit niet met folie, want dat zorgt ervoor dat bladeren kunnen verstikken en afsterven. Een andere simpele-, en tevens natuurvriendelijke-, oplossing is om afgevallen blaadjes in uw tuin te laten liggen tot het begin van het voorjaar. Deze zorgen voor een natuurlijke isolatie van de bodem, waardoor de wortels worden beschermd. Over het algemeen zijn planten die in de volle grond zijn geplaatst, minder kwetsbaar voor kou. Heeft u de Portugese laurierkers in pot geplant, dan kan deze sneller bevriezen. U kunt de plantenbak / -pot isoleren, of direct een geïsoleerde pot kopen. Alternatief is om de pot met de Portugese laurier ergens binnen neer te zetten waar het vorstvrij is, wanneer het vriest.

Hoeveel Portugese laurieren per meter en welke plantafstand?

De Portugese laurier kunt u kopen voor het creëren van een haag of gebruiken als solitaire plant. Wanneer u kiest voor een Portugese laurierhaag, is het belangrijk om te weten hoeveel planten u per meter moet aanplanten. Om u hierbij te helpen, hebben wij een tabel opgesteld met hoeveel planten er per meter geadviseerd worden om uiteindelijk een mooie, volle haag te krijgen. Zo weet u zeker dat u de juiste hoeveelheid planten heeft en de geadviseerde afstand tussen de struiken hanteert.

Portugese laurieren per meter

Hoogte Advies
20 - 30 cm kluit / pot 6 planten per meter
30 - 40 cm kluit / pot 6 planten per meter
40 - 60 cm kluit / pot 5 planten per meter
60 - 80 cm kluit / pot 4 planten per meter
80 - 100 cm kluit / pot 4 planten per meter
100 - 120 cm kluit / pot 3 planten per meter
120 - 140 cm kluit / pot 3 planten per meter
140 - 160 cm kluit / pot 3 planten per meter
160 - 180 cm kluit / pot 2,5 plant per meter
180 - 200 cm kluit / pot 2,5 plant per meter
200 - 220 cm kluit / pot 2,5 plant per meter
220 - 240 cm kluit / pot 2 planten per meter
240 - 260 cm kluit / pot 2 planten per meter
260 - 280 cm kluit / pot 2 planten per meter

Hoe Portugese laurier struiken aanplanten als haag?

Het aanplanten van de Portugese laurier is een zeer eenvoudige klus! Om u hierbij te helpen, hebben wij een uitgebreid stappenplan opgesteld die u erbij kunt houden. Zo weet u stap voor stap hoe u de Portugese laurieren moet aanplanten om een prachtige, groenblijvende haag te krijgen in uw tuin. 

 1. Kies allereerst de standplaats uit. Dit mag zowel in de zon, halfschaduw als schaduw zijn. Een mooie standplaats uitgekozen? Maak deze vervolgens onkruidvrij tot een halve meter om de plek heen, zo hoeven uw Portugese laurieren geen voedingsstoffen te delen met onkruid. 
 2. Graaf op de plek waar de haag moet komen te staan, een gleuf. De breedte en diepte is afhankelijk van de grootte van de kluit. Graaf het gat dus wat groter dan de kluit. Belangrijk is dat de struiken niet te diep komen te staan. Zorg ervoor dat het topje van de kluit iets onder de grond uitkomt.
 3. Ondanks dat de Portugese laurier op nagenoeg ieder grondsoort goed aanslaat, adviseren wij alsnog voor een juiste start aanplantgrond te gebruiken. Aanplantgrond helpt de laurierhaag beter aan te slaan. Zo zorgen de meststoffen die daarin zitten voor een juiste start en is er minder kans op uitval dankzij de juiste schimmels. Wij hanteren een zak van 40L op 4 strekkende meter. Verspreid de aanplantgrond zowel in de gleuf, als tussen de uitgegraven grond en meng het daar goed door elkaar.
 4. Het is tijd om de Portugese laurier haag aan te planten. Dompel iedere plant met de kluit kort onder in een bak met water en plaats ze goed rechtop in de gleuf, met de juiste plantafstand. Zit er een jute zak om de kluit? Deze kunt u gewoon laten zitten en zal vanzelf op natuurlijke wijze onder de grond vergaan. Zit er een wit netje om de kluit? Ook deze kunt u laten zitten, of optioneel iets openknippen.
 5. Nu alle planten zijn geplaatst, maakt u de gleuf weer dicht door de uitgegraven grond – i.c.m. de aanplantgrond – terug te gooien. Druk vervolgens de grond rondom de planten voorzichtig wat aan met de voet en geef de haag water. Klaar! U heeft zojuist uw nieuwe Portugese laurier haag aangeplant.
 6. Met name in het eerste jaar is het bij de Portugese laurier van groot belang dat deze continu in een vochtige grond staat. Het is daarom belangrijk om de laurierhaag minimaal wekelijks water te geven en tussentijds te controleren of het iets verder in de grond niet te droog is. Is het heel warm weer? Geef dan gerust dagelijks water. In het natte najaar voldoet vaak een maandelijkse beurt van water geven. Na het eerste jaar hebben de wortels van de planten zich goed kunnen ontwikkelen om nu zelfvoorzienend te zijn. Alleen bij droge periodes is het dan nog aan te raden om extra water te geven. Belangrijk is dat u goed bij de kluit water geeft en niet over de gehele planten heen sproeit. Tevens dient er geen plas met water boven de grond te blijven staan, oftewel ‘natte voeten’. Dan is er teveel water gegeven en/of is de bodem niet goed waterdoorlatend.

Portugese laurier online kopen voor een scherpe prijs

De Portugese laurier, oftewel Prunus lusitanica ‘Angustifolia’, is een geliefde haagplant. Deze komt in iedere tuin goed tot zijn recht en groeit vrij snel. Het verschil met andere laurierkersen is dat de Portugese laurier een vrij compacte vorm heeft en dus niet te veel in de breedte uit zal waaieren. Zeker in kleine tuinen is dit een zeer prettige eigenschap. De plant blijft het hele jaar door schitterend groen, waardoor u zelfs tijdens de wintermaanden geniet van privacy en beschutting in uw tuin.

Wij zijn gespecialiseerd in het kweken van haagplanten en leveren deze goedkope Portugese laurier planten uit eigen kwekerij. U profiteert van onze jarenlange ervaring en kunt rekenen op een gezonde en mooie plant met een goed doorwortelde kluit. Deze leveren wij direct uit eigen kwekerij voor een scherpe prijs en regelmatige mooie aanbiedingen. U bestelt de Portugese laurier heel eenvoudig via onze website. Heeft u vragen, dan helpen wij u uiteraard graag. Wij zijn bereikbaar via de chat, telefoon of mail. Alle planten worden op plantvriendelijke wijze netjes en veilig verzonden, zodat deze in optimale staat bij u thuis arriveren. Ook kunt u ervoor kiezen om uw planten bij ons af te komen halen op de kwekerij.

Portugese laurier haag eenvoudig onderhouden

De Portugese laurier haag staat te boek als zeer onderhoudsvriendelijk. Wel heeft deze laurierkers met name in de eerste jaren wat meer aandacht nodig. Zo zorgt u voor een uitstekende start en dat er uiteindelijk een mooie, volle haag komt te staan die u voorziet van privacy. Zo zijn water geven, snoeien en het voorzien van organische mest drie belangrijke aandachtspunten bij het onderhouden en verzorgen van de Portugese laurier

Water geven

Water geven aan Portugese laurierDe struiken voorzien van water is erg belangrijk. Na het aanplanten van de Portugese laurier, dient de grond continu vochtig gehouden te worden. Geef daarom na het aanplanten minimaal wekelijks water en bij warm weer zelfs dagelijks. De planten dient u goed onderaan bij de kluit te voorzien water en niet te sproeien over de gehele haag. Zo voorkomt u dat de bladeren nat worden, zodat eventuele verbranding in de zon of schimmelvorming voorkomen wordt. In het najaar voldoet in de meeste gevallen een maandelijkse beurt van water geven. Na een jaar hebben de wortels zich hierdoor goed kunnen ontwikkelen en zijn ze zelfvoorzienend geworden. Geef echter nog wel steeds extra water wanneer het heel warm en droog is. Zorg er bij het water geven voor dat er geen plas water boven de grond blijft staan, rondom de planten. Dit wordt ook wel ‘natte voeten’ genoemd. Er is dan teveel water gegeven, of de grond is niet goed waterdoorlatend. Weet u niet zeker of u de grond wel continu goed vochtig houdt? Controleer dan tussen momenten van water geven door of het iets verder in de grond niet te droog is. De Portugese laurier kan tevens ook op een natte ondergrond staan, zoals een kleigrond. Idealiter legt u dan echter wel voor de zekerheid een drainage aan, zodat het water alsnog op de juiste manier weg kan zakken. 

Snoeien

Portugese laurier haag wordt gesnoeidOm te zorgen voor een volle haag die mooi in vorm blijft, dienen de Portugese laurieren een jaarlijkse snoeibeurt te krijgen. Dit doet u het beste aan het einde van de zomer, in augustus of september. Ook voorkomt u op die manier dat er te dikke takken aan de planten komen, die niet meer te snoeien zijn en op gegeven moment afgezaagd dienen te worden. Bij het snoeien is het slim om de bovenzijde iets smaller te snoeien dan de onderzijde. Op die manier zorgt u ervoor dat ook de onderste takken voldoende zonlicht krijgen en uw Portugese laurierhaag hierdoor geen lelijke, kale plekken krijgt. Het breedteverschil groeit daarna snel weer weg. Heeft uw Portugese laurierkers haag de hoogte bereikt die u graag wilt hebben? Snoei dan de bovenkant, zodat de haag eenvoudig op uw gewenste hoogte blijft. Om de bladeren zo min mogelijk te beschadigen, is het slim om de struiken met een (scherpe) snoeischaar te snoeien. Zo kunt u eenvoudig de takken eraf knippen en voorkomt u half-geknipte blaadjes die bruine randen krijgen. Verder is het ook geen probleem als u de Portugese laurier helemaal tot op het hout terug snoeit, wanneer u bijvoorbeeld een verwaarloosde laurierkers onder handen neemt. De plant groeit vanzelf weer uit met nieuwe takken en bladeren, wanneer deze helemaal kaal is.

Bemesten

Organische bemesting voor Portugese laurier haagNiet alleen een jaarlijkse snoeibeurt resulteert in een volle haag. Ook het bemesten van de Portugese laurier zorgt voor een dichte, mooi groene laurierhaag die daarnaast minder vatbaar is voor ziekten en juist langer gezond blijft. De extra voedingsstoffen zijn erg belangrijk omdat er meerdere planten op een strekkende meter staan, waardoor de natuurlijke voedingsstoffen snel uit de grond zijn. Wij adviseren altijd te bemesten met organische mest, zoals bijvoorbeeld organische mestkorrels of beendermeel. Dit geeft gedurende een langere periode de voedingsstoffen af ten opzichte van kunstmest. Hierdoor voorziet u uw Portugese laurier haag op natuurlijke wijze van de juiste voedingsstoffen, wat een positieve bijdrage geeft aan het wortelgestel. Bijkomend voordeel is dat de wortels hierdoor niet zelf op zoek gaan naar voedingsstoffen die ze te kort komen. De wortels schieten dan alle kanten op en gaan bij nabijgelegen planten op zoek naar voedzame grond, waardoor die op hun beurt een te kort aan voedingsstoffen krijgen. Geef de haag dus jaarlijks wat mest. Het beste kunt u de Portugese laurier in het voorjaar bemesten. Wij raden af om dit nog in de nazomer te doen, omdat nieuwe scheuten – die hierdoor sneller groeien – het in de winter niet zullen overleven. De manier waarop u de haag moet bemesten en de hoeveelheid, is afhankelijk van het gekozen product. Lees hiervoor goed de gebruiksaanwijzing van de organische mest.

Portugese laurier ziektes voorkomen

Meeldauw op bladeren Portugese laurier struikWanneer de Portugese laurier slecht is gekweekt of niet goed is onderhouden, kan de plant gevoelig zijn voor ziektes. Dit betreffen dan voornamelijk schimmelziektes, te herkennen aan afwijkende bladvormen en -kleuren. Planten die wij vanuit onze Portugese laurier Kwekerij leveren, zijn uiteraard ziektevrij. Indien uw haagplanten na verloop van tijd ziekteverschijnselen vertonen, helpen wij u natuurlijk graag met een passend advies en oplossing. Een veelvoorkomende ziekte in laurieren is hagelschot, te herkennen aan gaatjes in de bladeren. De naam hagelschot komt voort uit hoe de gaatjes in de bladeren eruit zien, alsof er met hagel op het blad geschoten is. Vaak wordt gedacht dat dit voortkomt uit het aanvreten van insecten aan de bladeren, echter zitten de gaatjes bij hagelschot in het midden van het blad en niet aan de randen. Dit ontstaat doordat er schimmels in de laurierhaag zitten, veelal op vochtige plekken. Wanneer u een goede afwatering aanlegt, verkleint u aanzienlijk de kans dat uw Portugese laurier te nat staat, waardoor schimmel wordt voorkomen. Daarnaast is het raadzaam om de haag in het voorjaar te snoeien. Doordat de planten dan getopt worden, is het voor schimmels moeilijker zich te verspreiden. Meeldauw is een schimmelziekte die voor veel haagplanten een bedreiging is, zo ook voor de Portugese laurier. Meeldauw herkent u aan de witte, poederachtige sporen op de blaadjes. Bladeren kunnen bobbelig worden en gaan opkrullen, eventueel in combinatie met lichtgroene vlekken die naderhand bruin worden. Wanneer u er in een vroeg stadium bij bent, is het voldoende om aangetaste bladeren en takken te verwijderen, zonder dat deze in aanraking komen met gezonde bladeren en takken van de Portugese laurier. Bevatten grotere delen van de planten al meeldauw? Dan kunt u beter een bestrijdingsmiddel gebruiken, zoals zwavel. Let wel op dat er een verschil zit tussen valse meeldauw en echte meeldauw. In veel gevallen betreft het valse meeldauw. Dit is belangrijk om te weten, zodat u het juiste bestrijdingsmiddel koopt. De verkoper van bestrijdingsmiddelen kan u hierin het beste van advies voorzien. Om meeldauw te voorkomen, kunt u het beste dezelfde maatregelen treffen als bij het voorkomen van hagelschot: zorg ervoor dat de grond goed waterdoorlatend is en snoei de Portugese laurier haag twee keer per jaar. 

Offerte aanvragen

Heeft u als particulier of bedrijf interesse in het kopen van grotere hoeveelheden Portugese laurier? Vraag een offerte aan en wij bekijken graag voor u de mogelijkheden van een scherpe prijs. 

Wat zijn de verschillen tussen de gewone Laurier en de Portugese Laurier?

Veel mensen vragen zich af wat nou eigenlijk de verschillen tussen de gewone Laurier en de Portugese Laurier zijn. Hoewel de haagplanten op het eerste gezicht veel op elkaar lijken, zit er wel degelijk verschil tussen de gewone Laurier en de Portugese Laurier. Met name qua volume van de haag en de blaadjes zijn deze verschillen op te merken. De gewone Laurier groeit relatief snel. Zowel in de hoogte als in de breedte groeit de haagplant hard. De Portugese- staat er om bekend om voornamelijk in de hoogte vlot te groeien. De haagplant kan een uiteindelijke hoogte van 3 meter bereiken. Deze is hierdoor een ideale keuze als u snel een hoge haag wilt creëren, maar wilt voorkomen dat de haag breed wordt. Een ander verschil tussen de gewone Laurier en de Portugese Laurier zijn de blaadjes. De bladeren van de gewone Laurier zijn groter dan die van de Portugese Laurier.

Portugese laurierhaag in bloei

De Portugese laurier moet in de meeste gevallen als privacyhaag fungeren. Maar de haagplanten fleuren uw voortuin of achtertuin ook op! Niet alleen dankzij de dikke, leerachtige bladeren die een luxueuze uitstraling geven, maar ook vanwege de bloemtrossen.

Bloemetjes

Tijdens de bloeitijd, in mei en juni, kunnen er lange bloemtrossen van wel 15 centimeter aan komen te hangen. Deze witte bloemetjes verspreiden een aangename geur, wat vogels, vlinders en bijen aantrekt. Zij komen af op de nectar die in de bloemetjes van de Prunus lusitanica Angustifolia zitten. Zo komt uw tuin met de Portugese laurierhaag prachtig tot leven. Komen er geen bloemtrossen aan uw Portugese laurier of heeft u dit überhaupt liever niet bij voorbaat? Een (te) late snoeibeurt in het voorjaar kan ervoor zorgen dat de laurierkers niet gaat bloeien. Wilt u juist zoveel bloemetjes aan uw Portugese laurier? Plaats de haag dan op een zonnige standplaats. Hoe meer zonlicht de planten krijgen, des te meer bloemetjes er zullen verschijnen in de periode mei en juni. 

Witte bloemen van de Portugese laurier
Besjes van Portugese laurier

Besjes

Na de bloeitijd van de Portugese laurier, kunnen er vanaf september kleine besjes aan de planten komen te hangen. Deze zijn in eerste instantie rood van kleur, maar veranderen daarna naar zwart. De (lichtgiftige) bessen zijn niet eetbaar voor mens en dier, met uitzondering van vogels. Dit heeft te maken met hoe hun verteringsstelsel in elkaar zit, waarbij ze de zaadhuid intact laten zodra ze de vruchten / bessen gegeten hebben.

Buxus vervangen met Portugese laurier

De Buxus is een veelvoorkomende haag in de Nederlandse tuinen. Deze hagen lijden echter sinds 2005 steeds vaker onder de buxusziekte, wat resulteert in een bruine, kaalgevreten haag door de buxusmot. Er zijn diverse alternatieven, om weer een groenblijvende haag te krijgen. Een daarvan is de Portugese laurier. Met de Prunus lusitanica Angustifolia creëert u een smalle haag die u zelf eenvoudig op de gewenste hoogte kunt houden door middel van een jaarlijkse snoeibeurt. Dankzij de smalle groeivorm van de Portugese laurier, neemt deze niet teveel ruimte in beslag in uw tuin zoals dit ook het geval was met uw Buxushaag. Ons advies is om een minimale breedte van +/- 35 cm aan te houden. Zo krijgt u een mooi, vol Portugese laurier haagje die u op iedere gewenste hoogte kunt houden als laagblijvende haag. Net als de Buxus, verliest ook de Prunus lusitanica Angustifolia geen blad in de winter. Met deze winterharde, groenblijvende plant haalt u een prachtige, klassieke haag in uw tuin, die bij ieder stijl past. 

Veelgestelde vragen

De Portugese laurier is een relatief snelle en compacte groeier, met gemiddeld 20 tot 35 cm in hoogte per jaar. In de periode van april tot september groeit de laurierhaag het hardst. De volwassen plantgrootte is 3 tot 5 meter hoog en 1 tot 2 meter breed.

De hoeveelheid planten per strekkende meter is afhankelijk van de hoogte van de planten die u aanschaft. Om een mooie, volle Portugese laurierhaag te krijgen, adviseren wij onderstaande aan te houden:

 • 20-30 cm: 6 planten per meter
 • 30-40 cm: 6 planten per meter
 • 40-60 cm: 5 planten per meter
 • 60-80 cm: 4 planten per meter
 • 80-100 cm: 4 planten per meter
 • 100-120 cm: 3 planten per meter

Portugese laurier planten die in pot gekweekt zijn, kunnen in principe het gehele jaar door aangeplant worden. Ons advies is echter om de Portugese laurier niet aan te planten wanneer het heel warm is of als het vriest. 

Een jaarlijkse snoeibeurt helpt uw Portugese laurierhaag mooi vol en compact te worden. De beste tijd om de planten te snoeien is aan het einde van de zomer, augustus a september. 

In de meeste gevallen kan de Portugese laurier een hoogte van 3 meter bereiken, maar in sommige gevallen nog hoger! Hiermee is het een ideale haagplant als u meer beschutting / privacy in uw tuin wilt creëren, zonder een al te brede haag te krijgen.

De Portugese laurier dient in het voorjaar bemest te worden, met organische mest. Doe dit niet meer in de nazomer. Nieuwe scheuten, die door de mest gestimuleerd worden, zullen vorst in de winter mogelijk niet overleven. 

Ja, de Portugese laurier is een groenblijvende plant. Dit houdt in dat ze het gehele jaar hun groene bladeren behouden, dus ook in de winter. Op die manier heeft u het gehele jaar een zichtdichte Portugese laurier haag.

Kennisbank Portugese laurier